Ben jij tolk?

  • Dan neem je tijdens je werk (on)bewust veel beslissingen.

  • Achteraf vraag je je soms af: "Heb ik het wel goed gedaan?"
  • Je wilt graag meer grip krijgen op keuzes die je maakt in (het aannemen van) je tolkopdrachten.

Ken je het Demand-Control Schema?

  • Het DC-S model geeft je inzicht in de enorme hoeveelheid keuzes die je maakt tijdens tolkopdrachten.

  • Door het DC-S model te leren kennen, leer je woorden te geven aan het waarom van je keuzes.

  • Als je je keuzes bekijkt vanuit dit model, zijn er geen foute keuzes.
  • Ook al heb je in je opleiding al kennis gemaakt met het DC-S model: tijdens deze nascholing gaan we er dieper op in!
  • De naam van het model is Engels, maar al het andere materiaal is in het Nederlands.
  • Meer dan 130 tolken hebben deze nascholing al gevolgd!

Van harte welkom bij de online nascholing
'Demand-Control Schema'

Donderdagen in 2025:  30 januari, 13 februari en 6 maart 
9.30-13.00u ONLINE

Bijeenkomst 1

Grip krijgen: je leert opvallende factoren in een tolkopdracht te benoemen.

Een keus maak je als reactie op iets anders. Bewust of onbewust. Je houdt bijvoorbeeld rekening met je kleding, als je in een bepaalde setting tolkt. Je reageert daarmee op de omgeving waar je naar toe gaat.

Zo zijn er nog veel meer factoren die de keus die jij maakt, veroorzaken.

In deze bijeenkomst kijken we naar de factoren waaróp je reageert. De reacties zelf, die komen later. Vanuit het DC-S model leer je taal om woorden te geven aan deze opvallende factoren, de demands. We werken deze 'DC-S taal' uit door toe te passen. Concreet.

Bijeenkomst 2

Gevolgenethiek en plichtsethiek. Weet jij het verschil? Na deze bijeenkomst wel!

We kijken ook naar woorden van waarde(n). Op een creatieve, interactieve manier, ontdek je welke waarde(n) voor jou prioriteit heeft in je werk.

Je kunt de opvallende factoren van je tolkopdracht nu benoemen. Kortom: je weet waaróp je reageert. Deze bijeenkomst kijken we  naar jouw mogelijke reacties op die factoren, de controls. Dat zijn de beslissingen die je neemt tijdens een tolkopdracht.

Jouw hulpbronnen zijn ook controls, in DC-S taal. Alles wat uniek is aan wie jij bent en wat je in je leven hebt geleerd en ervaren.

Bijeenkomst 3

Conservatief en liberaal. In dit model zijn dat geen politieke overtuigen. Wat dan wel?

Dat leer je vandaag! We bekijken het 'spectrum van beslissingen' dat onderdeel is van het DC-S model. We zien dat er áltijd meerdere keuzes zijn. Keuzes grijpen als radartjes in elkaar. Elke keus is bepalend voor de volgende keus en geeft een andere draai aan je opdracht. We bespreken de samenhang tussen keuzes.

Dagboek en zelfstudie

Online en offline vraagt deze nascholing evenveel tijd van je. Online + offline = 20 uur aan nascholingspunten!

De dagboekopdracht, speciaal ontworpen voor deze nascholing, geeft je op een leuke manier inzicht in de keuzes die je maakt. Alles wat je leert kun je er meteen in verwerken. Je leest ook teksten, die ik speciaal voor deze nascholing schreef. In het Nederlands.
Jouw interactiedeskundigheid groeit!

Wat heb je aan deze nascholing?

Na drie bijeenkomsten, dagboeken en zelfstudietijd kén je niet alleen de ins en outs van het DC-S model: je hebt ze ook toegepast op je eigen tolkopdrachten! Doordat je geoefend hebt met het gebruiken van de woorden die horen bij het Demand-Control Schema - en daar persoonlijke feedback op hebt gekregen! - kun je jouw keuzes na afloop van een tolksituatie kort en adequaat beschrijven. Je bent je ervan bewust dat je in elke tolksituatie meerdere mogelijkheden hebt om te reageren. En je weet waaróp je reageert. Een keuze is niet langer 'goed' of 'fout', maar een keus past in een spectrum; van liberaal tot conservatief.

Je weet nu wat waarden en gevolgenethiek met elkaar te maken hebben, waardoor je niet langer 'buiten je boekje gaat', maar jouw keuzes ethisch kunt verantwoorden.

Doordat ruim 130 tolken deze nascholing al volgden, kun je in het werkveld met anderen reflecteren. Je kiest daardoor steeds bewuster welk gedrag passend is in DIE situatie met DIE mensen op DAT moment, waarbij je recht doet aan je klanten, opdrachtgevers, collega’s en aan jezelf. Daarbij gaat het niet om wie of wat je bent en of dat goed is, maar hoe je professioneel kunt handelen in elke situatie.

Robyn K. Dean

​”Lianne has been involved in several trainings with me including: modules on reflective practice during EUMASLI and the online webinar series on the Demand-Control Schema. I am happy to know that she is delivering training opportunities on DC-S and values based decision making. I have been supervising her EUMASLI thesis work and think her idea of using diaries as a means to enhance reflective skills of interpreters is complementary to the DC-S model.”

Lianne Nap

Praktisch

donderdagen in 2025:
30 januari,
13 februari, 
6 maart
9.30-13.00u

Max. 12 deelnemers

Trainer: 
Lianne Nap

RTGS: 20 uur

Wbtv:
20 PE-punten

Investering
(ex. BTW):

€ 355,00

Inclusief
Leuke post!  Gelamineerd schema, reader, persoonlijke feedback op opdrachten, registerpunten.

Waarom kiezen voor een training bij

Ik zie veel tolken die zich af vragen: "Doe ik het wel goed?"

Als tolk werk je meestal alleen. Tijdens je werk moet je 'aan staan'. Doorgaan. Je hebt geen tijd om je af te vragen welke keus de beste is.

Grip krijgen op de keuzes die je gemaakt hebt, is lastig. Achteraf uit je geheugen terughalen wat je precies gedaan hebt en waarom, is een kunst.

Die kunst wil ik je graag leren! Als professional op het gebied van reflectie, bied ik je een veilige leeromgeving om stil te staan bij je tolkwerk.

Ik geniet ervan om jou mogelijkheden te bieden om te groeien. Daar doe ik het voor. Zodat jouw spiegelbeeld blijft schitteren.

Ik geef mij op voor de online nascholing

'Ken jij het Demand-Control Schema?'

donderdagen - 30 januari, 13 februari en 6 maart 2025 - 9.30-13.00u