Karolien Gebruers, tolk Vlaamse Gebarentaal (VGT) / Nederlands (NL) rondde EUMASLI 3.0 af in september 2019 met haar scriptie getiteld 'Exploring the Professional Self: A Study of Flemish Sign Language/Dutch Interpreters in Times of Professionalisation'. Karolien heeft onderzoek gedaan naar hoe tolken VGT/NL hun professionele identiteit zien en hoe ze daarop reflecteren. Op Acadeafic vertelt Karolien over de creatieve, visuele onderzoeksmethoden die ze gebruikte. In deze blog kun je lezen en zien hoe de zelfperceptie is van de tolken die meededen aan haar onderzoek.

Toen ik Karoliens scriptie las, werd ik enthousiast! In het kort zou je wat Karolien gedaan heeft, samen kunnen vatten met: 'tolken aanmoedigen om te reflecteren via beeld en wetenschappelijk onderbouwen wat daarvan de kracht is'. Laat dat nou precies het onderwerp zijn van Module C van het Ethisch Drieluik. Via Twitter zocht ik contact met Karolien. We maakten een afspraak om te beeldbellen. Het werd een gesprek over Eumasli; over de tolkengemeenschap in Vlaanderen; over nascholingen in Nederland; over de behoefte aan taal en tools om te kunnen reflecteren; en over de mentale impact die tolken in Coronatijd heeft.

Karolien is een enthousiaste duizendpoot. Ze geeft les aan de tolkopleiding aan de KU Leuven Universiteit in campus Antwerpen en is voorzitter van Tenuto, een non-profit organisatie voor bijscholingen aan tolken VGT/NL.

In Module C van het Ethisch Drieluik zal Karolien ons meer vertellen over het doel en verloop van haar onderzoek. We verbinden de kracht van beeld aan reflectie!

Lianne Nap

In the Mirror